Sahabat

05 November, 2011

Fadhilat Puasa Hari Arafah


Hari Arafah (9 Zulhijjah) merupakan hari yang mempunyai kelebihan tersendiri. Jika para jemaah haji diwajibkan berada di padang Arafah untuk wuquf di sana, kita yang tidak berkesempatan untuk menunaikan haji dianjurkan untuk berpuasa pada hari ini. Kita juga dianjurkan untuk berzikir dan berdoa kepada Allah pada hari ini. Di sini dipetik beberapa buah hadis untuk renungan kita bersama.

Daripada Abi Qatadah al-Ansari bahawa Rasulullah S.A.W telah ditanya mengenai puasa hari Arafah? Maka jawab Rasulullah S.A.W yang artinya: Dikaffarah (ampun dosa) setahun lalu dan setahun akan datang. (Hadis isnad sohih dikeluarkan oleh imam Muslim, Tarmizi, Ibnu Khuzaimah dan Baihaqi)

Daripada Sayyidatina ‘Aisyah telah berkata : Tiada dari hari dalam setahun aku berpuasa lebih aku gemari daripada hari Arafah. (Hadis isnad sohih dikeluarkan oleh Ibnu Abu Syaibah dan Baihaqi)

Daripada Anas bin Malik telah berkata : Adalah dikatakan pada hari-hari sepuluh setiap hari(menyamai) seribu hari, hari Arafah(menyamai) sepuluh ribu. ….Telah berkata imam Baihaqi yaitu pada kelebihan. (Hadis isnad hasan dikeluarkan oleh imam Baihaqi dan disebut oleh imam Sayuti).

Rujukan:
1. Kitab Fadhailul Auqat oleh Abi Bakar bin Al-Husin Al-Baihaqi di kaji oleh Adnan Abdul Rahman Majid Al-Qaisi cetakan Maktabah Al-Manarah Makah Mukarramah

9 ulasan:

 1. I can see that you are putting a lot of time and effort into your blog and detailed articles! I am deeply in love with every single piece of information you post here

  security equipment

  BalasPadam
 2. Subhanalloh, satu bukti Maha Rahman dan Maha Rahim nya Alloh SWT

  BalasPadam
 3. alhamdulillah.. cuba dipraktikkan... insya allah.. bertambah pahala

  BalasPadam
 4. Happy New Year 2012.. Nice blog.. Thank you for sharing the information.. Great Job.. Bravo....!!!!!

  BalasPadam
 5. Good post.. I like the blog so much..

  BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...