Sahabat

18 Oktober, 2010

Apakah itu Sunnah Rasulullah SAW

Apakah itu Sunnah?


Sunnah adalah keseluruhan kehidupan baginda SAW. Ijma` ulamak telah menjelaskan bahawa sunnah itu adalah agama. Seluruh kehidupan baginda SAW adalah keseluruhan agama. Kekurangan di dalam mengamalkan sunnah menandakan kekurangan mengamalkan agama. Kekurangan mengamalkan agama menandakan kekurangan iman pada Allah dan Rasul.


Iman dan sunnah adalah 2 perkara yg terkandung dalam kalimah syahadah. Untuk mendapatkan iman yg sempurna,mantap dan kuat perlu ada 4 perkara dalam syahadah.


1. Tasdiq fi qalbi (Membenarkan di dalam hati)

2. Takril bil lisani (Mengikrarkan dengan lisan)

3. Amal bil arkan/amal fil jawarikh (Mengamalkan dengan perbuatan)

4. Dakwah wa tabligh (Menyeru dan menyampaikan)


Dari Abu Muhammad Abdullah bin Amr bin Ash ra berkata.Rasulullah saw bersabda: "Tidak beriman seseorang di antara kamu sehingga hawa nafsunya mengikuti ajaran-ajaran yg aku bawa." (hadith shahih,dalam kitab Al hujjah dengan sanad yg shahih)


Dari Anas bin Malik ra. katanya, Rasulullah SAW telah berkata kepadaku: 'Hai anakku! Jika engkau mampu tidak menyimpan dendam kepada orang lain sejak dari pagi sampai ke petangmu, hendaklah engkau kekalkan kelakuan itu! Kemudian beliau menyambung pula: Hai anakku! Itulah perjalananku (sunnahku), dan barangsiapa yang menyukai sunnahku, maka dia telah menyukaiku, dan barangsiapa yang menyukaiku, dia akan berada denganku di dalam syurga! ' (Riwayat Tarmidzi)


Firman Allah swt:
"Sesungguhnya telah ada pada (diri) Rasulullah itu suri teladan yang baik bagimu (iaitu) bagi orang yang mengharap (rahmat) Allah dan (kedatangan) hari kiamat dan dia banyak menyebut Allah". (Al-Ahzab;21)


Dari Ibnu Abbas ra. bahwa Nabi SAW yang berkata: "Barangsiapa yang berpegang dengan sunnahku, ketika merata kerusakan pada ummatku, maka baginya pahala seratus orang yang mati syahid". (Riwayat Baihaqi). Dalam riwayat Thabarani dari Abu Hurairah ra. ada sedikit perbedaan, iaitu katanya: Baginya pahala orang yang mati syahid. (At-Targhib Wat-Tarhib 1: 44)


Thabarani dan Abu Nu'aim telah mengeluarkan sebuah Hadis marfuk yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah ra. bahawa Nabi SAW telah bersabda: "Orang yang berpegang kepada sunnahku dalam zaman kerusakan ummatku akan mendapat pahala orang yang mati syahid". Hakim pula meriwayatkan dari Abu Hurairah ra. juga bahwa Nabi SAW telah berkata: "Orang yang berpegang kepada sunnahku dalam masa perselisihan di antara ummatku adalah seperti orang yang menggenggam bara api". (Kanzul Ummal 1: 47)


Demikian pula yang dikeluarkan oleh Ibnu Asakir dari Ibnu Umar ra. cuma ada tambahan di permulaannya berbunyi: "Barangsiapa yang berpegang kepada sunnahku, maka dia dari golonganku". Dan Muslim pula meriwayatkan dari Anas ra. dari Rasulullah SAW katanya: "Orang yang tidak suka kepada sunnahku, bukanlah dia dari golonganku"Firman Allah swt: "Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu." Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang". (Ali-`Imran:31)


Baginda saw amat mencintai umatnya. Adakah kita mencintai kehidupan baginda seperti kuatnya cinta baginda terhadap kita atau kita tak endah tentang sunnahnya.


Sebuah syair berbunyi:
"Kamu menderhakai Allah tetapi, kamu mendakwakan cinta kepadaNya.
Demi Allah, ini adalah perkara yang pelik. Jika cintamu benar pasti engkau mentaatinya. Kerana kekasih patuh pada yang dikasihinya.Semoga Allah SWT memberi kita semua kekuatan, untuk kita sama-sama mengambil ikhtibar, amal dan sampaikan. InsyaAllah.

1 ulasan:

  1. Apahal la komen tanpa nama ni.Orang dah bagi pasal hadis dia kata tak betul.Agama apa dia ni?

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...